A+ R A-

Фестивал „Сливен в София”

Фестивалът „Сливен в София" е инициатива на неформалната група "Сливналии в София" (Група във фейсбук: Сливналии в София). Провежда се на 15 и 16 юни 2013 в Западния парк, София и има благотворителни цели.

Групата “Сливналии в София” e неформална група, събрала се във Фейсбук през 2012 година. "Нашата мечта е децата в Сливен да стават по-умели, по-здрави, по-знаещи и по-активно мислещи! Ние искаме в новините от Сливен да чуваме за успехи на изявени деца, училища и организации, а не за последни места в тестове и рейтинги, за деца-майки с несбъднато детство, за мизерия, неграмотност и липса на бъдеще!" - споделят сливналиите.
Групата си поставя за цел да помага с пари, идеи и доброволчество на сливенски училища и организации на деца и младежи.
Конкретните им цели са:
• Поощряване на талантите, уменията и изявата,
• Подобряване на здравната култура и възпитание,
• Насърчаване на активно младо поколение.

afish-sliven-v-sofia_newФестивалът „Сливен в София“ е първо по-голямо благотворително събитие на Групата “Сливналии в София”. Организира се от доброволци заедно с Фондация „Зелена улица”. Групата получи финансиране за фестивала по програма „Да постигнем повече” на Фондация „Помощ за благотворителността в България”, подкрепена от Фондация „Америка за България”.

Фестивалът е благотворителен и има за цел да набере 5000 лева за децата на Сливен. Събраните средства са предназначени за:

1. Финансиране на участие на сливенски артистични групи и отделни ученици в национални фестивали, конкурси и други форми на изява през учебната 2013/2014 година.

2. Дейности за превенция на ранни раждания и изоставяне на бебета в града.

Приходите от всички продажби от ателиета и от участието във всички игри и забавления са предназначени за каузата - аниматорите, художниците и артистите ще работят благотворително, без заплащане.

На фестивала са добре дошли деца и семейства без ограничения за произхода на родителите. Те могат да се забавляват в благотворителни спортни игри, да изработят сувенир за себе си в благотворителните ателиета за деца, да си направят нова прическа, да посадят свежа подправка или да „се видят" през очите на фестивалния карикатурист.

На сцената на фестивала участват: "Точка.бг", Ансамбъл „Тракийче", Школа за естрадни изпълнители „Ритъм", Струнен оркестър от Школата „Млади виртуози", Театрална група към Професионалната гимназия по икономика – Сливен и др.

Гостите на фестивала могат да опитате сливенски милинки и да си купят самардала; да дегустират „Сливенска перла" и сливенско вино. За софийските деца е подготвена сливенска викторина по теми от (учебниците по) история, литература и география.

Фестивалът "Сливен в София" е във фейсбук.

america-za-bulgaria-logoФестивалът "Сливен в София" се осъществява с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) по програма „Да постигнем повече!", финансирана от Фондация „Америка за България".